Početna O nama Programi i usluge Upis dece Ishrana dece Kutak za roditelje Galerija Kontakt

Ishrana dece

Ishrana dece je jedan od najznačajnijih činilaca za  pravilan rast i razvoj, očuvanje i unapređenje zdravlja dece, a istovremeno je i korektor  eventualnih nepravilnosti porodične ishrane (orjentisanost ka brzoj hrani, grickalicama, prženoj hrani od juče...). U Predškolskoj ustanovi "Sunce"  planira se jelovnik sedmično, a u izradi  jelovnika učestvuju koordinator preventivno zdravstvene zaštite i ishrane dece, glavne medicinske sestre i glavni kuvar. Jelovnik treba da zadovolji nekoliko osnovnih principa kao što su racionalna ishrana, optimalna količina hranljivih sastojaka, raznovrsna i mešovita hrana, prijatan izgled i ukus hrane kao i formiranje zdravih navika kod dece..

 Ishrana dece u predškolskoj ustanovi planira se na osnovu Pravilnika o normativima društvene ishrane dece u predškolstvu i u toku boravka u vrtiću obezbeđuje se 75 % dnevnih i energetskih potreba dece iz svih sedam grupa namirnica i to :

Ishrana dece u predškolskoj ustanovi se realizuje kroz tri obroka i to: doručak, ručak i užina. Obroci se serviraju u pravilnom razmaku od oko tri sata.

Doručak je veoma važan obrok jer obezbeđuje energiju za psihofizičku kondiciju i raspoloženje dece. Doručak čine namirnice koje sadrže dosta skroba i drugih ugljenih hidrata kao što su: hleb,pecivo,mleko i mlečni proizvodi,šunka, jaja,maslac idr...

Ručak je glavni obrok u dnevnoj ishrani treba da bude raznovrstan i sastavljen od različitih jela: supe ili čorbe, ukoliko glavno jelo nije čorbasto, glavnog jela (meso i prilog), raznih salata od povrća, hleb.

Užina se sastoji od raznih kolača, sezonskog voća, voćnih sokova, kompota od voća, voćnih jogurta i keksa.

Zdravstveni nadzor u centralnoj kuhinji, u 5 distributivnih kuhinja kao i u kuhinjama u Pranjanima i na Rudniku obavlja Zavod za javno zdravlje Čačak (pa ugovoru) a periodično sanitarne i veterinarske inspekcije. U toku redovnih mesečnih kontrola uzimaju se uzorci namirnica i pripremljenih obroka na proveru mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti hrane. Takođe se uzimaju brisevi sa : aparata i opreme, radnih površina,posuđa i pribora, ruku i uniforme zaposlenih radnika koji su zatečeni u momentu kontrole na poslovima pripreme i distribucije hrane.

PRAVILNA ISHRANA DECE

Preventivno zdravstvena zaštita dece

Predškolska ustanova u skladu sa godišnjim planom preventivno zdravstvene zaštite planira mere i aktivnosti koje imaju za cilj formiranje zdravog, zadovoljnog i bezbrižnog deteta. Planom su postavljeni sledeći zadaci:

Osnovni zadaci su:

jelovnik su sastavili glavni kuvar Petar Draskic i saradnik za PZZ i ishranu dece Neda Tomic

WEBSITE DESIGN

Informacije

Predškolska ustanova Sunce

Vuka Karadžića 4

32300 Gornji Milanovac, Srbija

El. pošta: pusuncegm@gmail.com

Telefon: 032-712-363

Faks:     032-720-551

Korisni linkovi

Ministarstvo prosvete

Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Školska uprava Čačak

Opština Gornji Milanovac

"Svakoga jutra kad prvi zraci

sklone sa moga čela snove,

Nemirne reke malih ljudi

uz novi dan ka „Suncu“ plove!...”

Jelovnik: 12.10 - 15.11.2019 godine

DANI

DORUČAK

08:00 - 08:30

UŽINA

11:00 - 11:30

RUČAK

14:00 - 14:30

PONEDELJAK


DRŽAVNI PRAZNIK


UTORAK

Premaz od ribe, hleb, čaj sa limunom

Krofne

Pasulj sa slaninom, mešana salata, hleb, kruške

SREDA

Projara, jogurt

Integralni keks sa čokoladom, čaj sa limunom

Spanać, krompir pire, rolovano meso, hleb

ČETVRTAK

Susam namaz, čaj

Španska pita

Pileća čorba, zapečena makarona sa sirom I jajima

PETAK

Džem, margarin, hleb, čaj sa limunom

Integralne pogačice sa susamom

Varivo od šargarepe sa pilećim mesom, kupus salata, hleb, voća

HIGIJENA I ZARAZNE BOLESTI